De full endoscopic stenose operatie helpt u snel van uw stenose
Een stenose is een vernauwing in het wervelkanaal waardoor in de onderrug de zenuwwortels bekneld raken. Als de klachten dermate invaliderend zijn kan een operatie worden overwogen. U kunt een stenose via verschillende soorten operatiemethoden laten verwijderen. Door de jaren heen zijn de technieken en zeker ook het instrumentarium voor een operatie sterk verbeterd. De full endoscopische operatietechniek is de snelste en beste operatietechniek die er is om van uw pijn af te komen. Wilt u weten hoe deze operatie wordt uitgevoerd, lees dan verder.
Op deze pagina vindt u antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn klachten bij een stenose?
- Wie stelt de diagnose van een stenose?
- Wat is de oorzaak van een stenose?
- Welke behandelingen zijn er voor een stenose?
- Wat is de klassieke minimaal invasieve operatie?
- Wat is de endoscopische- tubular decompressie operatie?
- Wat is de full endoscopische decompressie stenose operatie?
- Is er sneller herstel bij de full endoscopische stenose operatie
Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies
Klachten bij een stenose
De klachten die typisch voorkomen bij een stenose zijn: Houdingsafhankelijke uitstralende pijnklachten en/of uitvalsverschijnselen naar de benen (soms ook rugpijn): bij langer staan en lopen wordt het erger, bij voorover buigen nemen de klachten af (zitten, fietsen, gebogen lopen achter een winkelwagentje, etc.)

Afbeelding van een stenose
Diagnose van een stenose
De diagnose wordt gesteld door uw rugchirurg op basis van het verhaal van de klachten, het lichamelijke onderzoek en het beoordelen van uw recente MRI van de onderrug.
Oorzaak van een stenose
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de vernauwing. Soms is vanaf de geboorte het kanaal waar de zenuwen gaan erg nauw en treed en gemakkelijk beknelling op. Ook kunne factoren als verouderen van weefsel van de tussenwervelschijf, de wervelgewrichten, de banden de vernauwing veroorzaken. Ook is er soms een verplaatsing van twee wervels ten opzichte van elkaar waardoor een vernauwing ontstaat.
Welke behandelingen zijn er voor een stenose
Als het lukt kunnen de klachten veroorzaakt door de stenose met pijnstillers en oefenen zo goed mogelijk worden vermindert. Behandeling door het pijnteam is bij een stenose vaak op langere termijn minder succesvol. Als de klachten dermate invaliderend zijn kan een operatie worden overwogen.
Verschillende soorten stenose operatie.
- Klassieke minimaal invasieve operatie/ Interlaminaire decompressie/ microchirurgie/ etc.
- Endoscopische- / Microscopische- tubular decompressie operatie
- Full Endoscopische decompressie stenose operatie
Klassieke minimaal invasieve operatie/ Interlaminaire decompressie/ microchirurgie/ etc.

Afbeelding van een Klassieke minimaal invasieve operatie waarbij het beknellende deel wordt verwijderd
In de meeste klinieken en ziekenhuizen wordt deze techniek toegepast. Hierbij wordt via een zo klein mogelijk incisie, meestal zo’n 3 cm eerst de spieren van de wervelboog afgeschoven om daarna het beknellende deel van de boog te verwijderen.
Endoscopische- / Microscopische- tubular decompressie operatie

Afbeelding van een microscopische- tubular decompressie operatie
Deze techniek is de minimaal invasieve techniek die veel wordt gebruikt. Hierbij wordt via een kleinere incisie, meestal 1,5-2 cm een buis in de rug ingebracht. Dan wordt of via een microscoop of via een endoscoop (een cameraatje) welke in de buis wordt geplaatst. Onderin deze buis wordt dan de zelfde operatie uitgevoerd als in de eerste techniek.
Full Endoscopische decompressie stenose operatie

Afbeelding van een Full Endoscopische decompressie stenose operatie
Wij zijn de enige kliniek die deze allerminst invasieve techniek in Nederland aanbieden. Hierbij wordt net als bij de PTED een camera in de rug ingebracht thv van de vernauwing (stenose).
Daar wordt dan niet van buiten af alles losgemaakt waarna pas de ruimte wordt gemaakt. Nee, bij deze techniek gaat de camera direct naar de vernauwing en wordt van binnenuit de vernauwing wijder gemaakt.
Hierbij wordt de camera als een soort joystick bewogen om in alle hoekjes en gaatjes te komen om goed ruimte te maken, zonder eerst alles te hoeven los te maken of te beschadigen.
Met deze manier wordt de stenose weggehaald (cq. Ruimte gemaakt) terwijl zo min mogelijk andere structuren worden beschadigd of losgemaakt.
Hierdoor blijft uw rug , ondanks de operatie, in de best mogelijke conditie voor en goed een voorspoedig herstel.
Sneller herstel bij de full endoscopische stenose operatie

De resultaten van de Randimized Trial van de Full Endoscopische decompressie stenose operatie zijn jn 2015 gepubliceerd in Pain Physician
Na de operatie is er een sneller herstel ivm met de andere meer invasieve operatie methodes omdat de rug niet onnodig is beschadigd tijdens de operatie.

De Patienten die via de Full Endoscopische decompressie stenose operatie zijn geopereerd ervaarden significant minder pijn