085 210 3004

Foraminale stenose operatie | PTED-techniek

 • Full-endoscopische operatietechniek
 • Dat betekent een kleinere operatie, dus sneller herstel
 • Twee uur na de foraminale stenose operatie naar huis
 • Wij durven te stellen dat we dé PTED-experts van Nederland zijn
 • Supertevreden patiënten. Score van 9,3

Foraminale hernia of foraminale stenose operatie technieken

Patiënten met een foraminale stenose, waarbij de zenuw in het foramen bekneld is, zijn moeilijk via de rug te opereren. Dit geldt ook voor een foraminale hernia, waarbij door een uitstulping van de tussenwervelschijf de zenuw bekneld is geraakt.

Meestal wordt bij een foraminale stenose geadviseerd om uw rug vast te zetten (Spondylodese). Met onze PTED operatie kunnen we in de meeste gevallen dit voorkomen.

Bij de Herniakliniek gebruiken we daarom de veilige en snelle PTED-techniek. Wilt u weten of u voor deze PTED-techniek in aanmerking komt? Vul het diagnoseformulier in en u krijgt een vrijblijvend advies.

Foraminale stenose operaties

 • Hoe verloopt een foraminale stenose operatie?
  1. Allereerst vult u het diagnoseformulier in en stuurt u per post of digitaal een recente MRI mee. Op basis van die informatie kunnen onze chirurgen, Adam Swets en Edwin Diepeveen, bepalen of een operatie zinvol zou kunnen zijn. In dat geval vragen zij u ook nog op spreekuur te komen. Als blijkt dat een operatie zinvol is, plannen we de operatiedag in voor uw foraminale stenose operatie. Dit kan altijd op korte termijn.
  2. U voelt zichzelf gerustgesteld, want vooraf heeft u al een uitgebreide uitleg gehad. Wanneer de operatie, na een plaatselijke verdoving begint, wordt met een naald het foramen (de zijkant van uw wervelkolom) bereikt. Door steeds een dikker buisje over de naald te schuiven, is het buisje groot genoeg voor een endoscoop. Dit is een camera, waardoor ook verschillende instrumenten gaan. Met de instrumenten wordt dan de uitstulping of botvergroeiing verwijderd. Tijdens de operatie zorgt de anesthesioloog dat u comfortabel bent. Na afloop wordt het wondje met een klein oplosbaar hechtinkje gesloten en wordt u naar de verkoeverkamer gebracht.
  3. Na de operatie komt de chirurg langs voor de nacontrole en om u verslag te doen van de foraminale stenose operatie. Als alles in orde is, mag u na een paar uur naar huis. U krijgt een USB-stick mee, waarop beelden van uw ingreep staan. Ook krijgt u een operatieverslag thuisgestuurd, wat u kunt delen met uw huisarts. Natuurlijk krijgt u ook een overzicht mee van oefeningen en tips waarmee u sneller herstelt. In de weken na de operatie zijn er verschillende telefonische of digitale momenten ter controle. Als er verder geen klachten zijn, volgt er na zes weken een afrondend telefoongesprek.
 • Hoe lang duurt een foraminale stenose operatie?

  Een endoscopische foraminale stenose operatie via de zij, de PTED-techniek, duurt ongeveer 1,5 uur en u heeft twee uur nodig om bij te komen op de verkoeverkamer. U krijgt op de verkoever verder uitleg over uw herstel en u krijgt van ons een aantal tests en oefeningen om thuis uit te voeren. Als u er aan toe bent mag u naar huis, om uw leven weer op te pakken.

 • Zijn er risico’s bij een foraminale stenose-operatie?

  Bij elke operatie in de wervelkolom zijn er risico’s. Uit wetenschappelijke studies en onze eigen ervaring, zijn de risico’s zeker niet groter dan bij een gewone operatie aan uw wervelkolom. De kans op complicaties, tijdens de foraminale stenose operatie, is klein .

  • Het bijzondere van de PTED operatie is dat deze specifiek het minst invasief is van alle operaties.
  • Daardoor is geen narcose nodig, maar vindt de operatie plaats onder lokale verdoving en een licht roesje.
  • Door deze anesthesie-techniek is er een extra veiligheid; er is directe feedback mogelijk.
  • Dit maakt deze operatietechniek zo veilig

  In onze kliniek voeren we al jarenlang dagelijks full endoscopische operaties in de wervelkolom uit. We werken met het meest ervaren team en wervelkolomchirurgen. Komt u voor een foraminale stenose operatie in aanmerking? Dan nemen we vooraf de risico’s met u door en beantwoorden we al uw vragen.

 • Waarom opereren bij Iprenburg Herniakliniek?
  • U kunt snel geopereerd worden; er is een korte wachttijd. De wachttijd voor een consult is na het invullen van het diagnoseformulier één tot hooguit twee weken. Indien een consult daartoe aanleiding geeft kan er in overleg een operatiedatum gepland worden. Deze is doorgaans een tot hooguit twee weken later. Wanneer er sprake is van een parese (gedeeltelijke verlamming), dan kunnen we versnellen.
  • Iprenburg Herniakliniek doet de endoscopische herniaoperatie onder plaatselijke verdoving met extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie);
  • Verzekerde zorg | Vergoeding uit uw basisverzekering
  • Iprenburg Herniakliniek opereerde de meeste full-endoscopische wervel-operaties in Nederland
  • 100% gespecialiseerd in PTED- en iLYSSES-technieken voor rug en nek
  • Iprenburg Herniakliniek is de enige kliniek in Nederland die in alle gevallen de tussenwervelschijf weer dicht last en verstevigd bij de PTED operatie na het verwijderen van de hernia.
  • Onze tevreden patiënten geven een waardering van 9,2

Heeft u stenose symptomen?

Weten of u voor een stenose-operatie in aanmerking komt? Vul het diagnoseformulier zo volledig mogelijk in. U krijgt gratis en vrijblijvend advies op maat, waarin staat wat voor u de beste behandeling is.

Vraag een behandeladvies

Daarom Herniakliniek

 • Geen wachttijd en ook een medische team met veel ervaring
 • Verzekerde zorg | Vergoeding uit uw basisverzekering
 • De meeste full-endoscopische wervel-operaties in Nederland
 • Specialist in PTED- en iLYSSES-technieken voor rug en nek
 • Tevreden patiënten geven een waardering van 9,2

Vrijblijvend behandeladvies

In drie stappen snel resultaat:

Stap 1 – Diagnose

Vul het diagnoseformulier in en beschrijf daarbij zo gedetailleerd mogelijk uw klachten. Wij bespreken uw gegevens in ons team. We bellen u daarna met een gratis en vrijblijvend behandeladvies op.

Naar Diagnoseformulier

Stap 2 – Consult

U krijgt een behandeladvies toegestuurd. Daarna kunt u op korte termijn een consult aanvragen om u te laten informeren. Wilt u daarna een endoscopische operatie? Dan bespreken we uitgebreid alle mogelijkheden.

Stap 3 – Behandeling

De operatie kan snel plaatsvinden. Op de dag van de operatie meldt u zich in de kliniek. De voorbereiding duurt een uur, de operatie zelf neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Zo’n twee uur later loopt u pijnloos de kliniek weer uit!

Iprenburg Herniakliniek 9.3 van de 10

Een 10 met een griffel!

Een 10 met een griffel! In augustus 2011 kreeg ik veel last van mijn rug, nadat ik in de jaren hieraan voorafgaand ook al regelmatig langere perioden last van mijn rug had gehad. Deze keer…

Lees het hele verhaal van S. Hartong

Een niet te vergeten ervaring, na al die maanden van pijn.

Graag wil ik alle medewerkers van het team langs deze weg heel erg bedanken voor de wijze waarop jullie mij begeleid en geholpen hebben. Het is mooi om te zien dat jullie een hecht en…

Lees het hele verhaal van frits van buul

Kon de testimonial niet laden