085 210 3004

Nekhernia operatie

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bij Herniakliniek is de techniek voor een nekhernia operatie, de innovatieve en sterk verbeterde, full endoscopische decompressie-techniek: iLESSYS. Het betreft een kijkoperatie. De incisie, oftewel het sneetje in uw nek, is minimaal. De hersteltijd zal hierdoor dus korter zijn.

Met full endoscopische decompressie-techniek

 • Full-endoscopische nekhernia operatie met iLESSYS-techniek
 • Het betreft een kleinere operatie. Het herstel is daardoor sneller
 • Herniakliniek is één van de meest specialistische centra in Nederland
 • Uitgevoerd door een medisch team met veel ervaring

De operatie | Vooraf, tijdens en erna

 • Vooraf | Wat gebeurt er vooraf aan een nekhernia operatie?

  Allereerst vult u het diagnoseformulier in en stuurt u per post of digitaal een recente MRI mee. Op basis van die informatie bepalen onze chirurgen of een operatie zinvol is. Wanneer het nodig is, vragen zij u ook nog op spreekuur te komen. Op basis van alle informatie en het consult wordt bepaald of een nekhernia operatie de beste optie is. Soms past een ander behandelbeleid beter bij uw situatie. Is een operatie de beste optie? Dan plannen we de operatie in.

  Klik hier voor en vrijblijvend behandeladvies

 • Tijdens | Hoe gaat een nekhernia operatie?

  Een nekhernia operatie wordt bij Herniakliniek uitgevoerd met de innovatieve en sterk verbeterde full endoscopische decompressie-techniek: iLESSYS. Op deze manier is de incisie, oftewel het sneetje in uw nek, minimaal en zal de hersteltijd ook korter zijn.

  Via röntgenbeelden bepaalt de chirurg de locatie van de wervel en de weg te halen verdikking. De chirurg, Adam Swets of Edwin Diepeveen, brengt via de nek een naald naar binnen en we plaatsen de naald tussen de wervels door op de lamina (bindweefsel). Over de naald wordt een steeds dikker buisje geschoven, net zo lang totdat het buisje groot genoeg is voor een endoscoop met camera en verschillende instrumenten.

 • Nazorg | Hoe verloopt de nazorg na een nekhernia-operatie?

  Na de nekhernia-operatie komt de chirurg langs voor de nacontrole en om u verslag te doen van de operatie. Als alles in orde is, mag u na een paar uur naar huis. U krijgt een USB-stick mee naar huis waar uw eigen ingreep op staat. Ook krijgt u een operatieverslag thuisgestuurd, wat u kunt delen met uw huisarts. Natuurlijk krijgt u ook instructies mee, zodat u sneller herstelt. In de weken na de operatie zijn er verschillende telefonische of digitale momenten ter controle. Als er verder geen klachten zijn, volgt er na zes weken een afrondend telefoongesprek.

  Aanmeldformulier voor nekhernia operatie

 • Waarom opereren bij Iprenburg Herniakliniek?
  • U kunt snel geopereerd worden; er is een korte wachttijd. De wachttijd voor een consult is na het invullen van het diagnoseformulier één tot hooguit twee weken. Indien een consult daartoe aanleiding geeft kan er in overleg een operatiedatum gepland worden. Deze is doorgaans een tot hooguit twee weken later. Wanneer er sprake is van een parese (gedeeltelijke verlamming), dan kunnen we versnellen.
  • Iprenburg Herniakliniek doet de endoscopische herniaoperatie onder plaatselijke verdoving met extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie);
  • Verzekerde zorg | Vergoeding uit uw basisverzekering
  • Iprenburg Herniakliniek opereerde de meeste full-endoscopische wervel-operaties in Nederland
  • 100% gespecialiseerd in PTED- en iLYSSES-technieken voor rug en nek
  • Iprenburg Herniakliniek is de enige kliniek in Nederland die in alle gevallen de tussenwervelschijf weer dicht last en verstevigd bij de PTED operatie na het verwijderen van de hernia.
  • Onze tevreden patiënten geven een waardering van 9,2

Vraag om vrijblijvend advies

Wilt u weten of uw nekhernia verholpen kan worden met een operatie? Vul vandaag nog het diagnoseformulier in. Doe dit zo volledig mogelijk en u krijgt gratis en vrijblijvend een advies op maat.

Vul het Diagnoseformulier in 

Hoe gaat deze nekhernia operatie in zijn werk?

Op de dag van de operatie wordt u natuurlijk goed opgevangen op onze locatie. Bij Herniakliniek is de techniek voor een nekhernia operatie, de innovatieve en sterk verbeterde, full endoscopische decompressie-techniek: iLESSYS. Via röntgenbeelden bepaalt de chirurg de locatie van de wervel en de weg te halen verdikking.

De chirurg, Adam Swets (BIG: 79052016701) of Edwin Diepeveen (BIG: 99908881401), brengt via een klein sneetje in de nek een naald naar binnen en plaatst de naald tussen de wervels door, op de lamina (het bindweefsel). Over de naald wordt een steeds dikker buisje geschoven, net zo lang totdat het buisje groot genoeg is voor een endoscoop met camera en verschillende instrumenten. Met deze innovatieve technieken heeft de chirurg vrij zicht en voldoende bewegingsruimte aan de binnenkant van de wervelkolom en kan hij de druk op de zenuw door een nekhernia verminderen.

Orthopedisch Chirurg Edwin Diepenveen aan het werk tijdens een nekhernia operatie

Alles over een nekhernia:

 • Ik heb een chronische nekhernia tussen de C4 –C5 wervel. Is er toch een endoscopische herniaoperatie mogelijk?
  Een endoscopische operatie van een nekhernia is mogelijk bij Iprenburg Herniakliniek. Klik hier voor meer informatie over de nekhernia operatie bij Iprenburg Herniakliniek.
 • Heb ik pijn tijdens deze operatie?

  Voorafgaand aan de hernia of stenose operatie wordt uw huid verdoofd en krijgt u pijnstilling via een infuus. Dit wordt ook wel analgo-sedatie genoemd. Door deze vorm van verdoven voelt u vrijwel geen pijn.

  Wel kunt u een lichte pijn voelen wanneer er tijdens de operatie een stukje botvlies van het bot wordt verwijderd. Dit duurt maar even en is heel normaal; u hoeft zich dus geen zorgen te maken. Onze chirurg zal tijdens de operatie ook vooraf aangeven dat deze lichte pijn kan ontstaan. Indien noodzakelijk kan de verdoving iets worden verhoogd, zodat de pijn snel afzwakt.

  De toegepaste verdoving is zeer veilig. Bovendien wordt u tijdens de operatie nauwlettend in de gaten gehouden door ons zeer ervaren team van anesthesisten. De medicatie is na de operatie zeer snel uit uw bloed verdwenen, waardoor u zelfs binnen twee uur na de operatie alweer naar huis kunt! De door Iprenburg Herniakliniek toegepaste vorm van opereren is, in tegenstelling tot de traditionele operatie in een ziekenhuis, ook vrijwel niet belastend voor uw lichaam. Sterker nog, de meeste van onze patiënten zeggen na de ingreep dat ze een bezoek aan de tandarts erger vinden!

 • Wat zijn eventuele complicaties bij een nekhernia operatie?

  Soms gaan de uitvalsverschijnselen niet direct na de operatie weg. Afhankelijk van de beschadiging aan de zenuwwortel, het herstel en de hersteltijd, verbetert dit wel. Ook kan het zijn dat de wond gaat ontsteken of ontstaat er een nieuwe hernia. De kans op deze complicaties is echter gering, omdat we werken met het best getrainde medische team en de modernste operatietechnieken. De risico’s worden uiteraard uitgebreid met u doorgenomen, voordat u geopereerd wordt.

 • Waarom iLESSYS-operatietechniek bij een nekhernia?

  iLESSYS-operatietechniek Nekhernia | Full Endoscopische decompressie

  De instrumenten zijn zo gemaakt dat ze ook een hoek om kunnen werken. Wanneer alles op de juiste plaats geschoven is, gaat de chirurg door de lamina heen om het overtollige bot weg te halen, zodat de zenuw meer ruimte krijgt. Met deze innovatieve technieken heeft de chirurg vrij zicht en voldoende bewegingsruimte aan de binnenkant van de wervelkolom. Zo kan hij de ruimte goed vrijmaken en dus de druk op de zenuw verminderen.

 • Hoe lang pijn na een nekhernia operatie?

  Na de operatie kunt u pijn in de nek en tussen de schouderbladen hebben. Soms is er doof gevoel van de huid en lijken de tintelingen in armen erger, omdat de pijn minder hevig is. Pijn of spierpijn tijdens uw nekhernia operatie herstel, is heel normaal. Er is heel wat gebeurd met uw lijf. Het kan zijn dat de zenuwpijn nog een tijdje aanhoudt. De zenuw heeft wel meer ruimte heeft gekregen, maar kan nog beschadigd zijn en herstel van een zenuw heeft tijd nodig.

Vragen die anderen stellen:

 • Hanteert u een leeftijdsgrens voor opereren?

  Vanuit het Ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden aan ZBC’s andere eisen gesteld dan aan een regulier ziekenhuis, waaronder een leeftijdsgrens. In onze kliniek mogen wij patiënten tussen 18 en 75 jaar opereren mits er geen contra-indicaties zijn.

 • Zijn er wachttijden voor een operatie in de Herniakliniek?

  We hebben geen wachttijden. Als u het diagnoseformulier compleet heeft ingevuld en ook een recente MRI heeft meegestuurd, plannen wij binnen 2 weken een consult in. Als u tussen de 18 en 75 jaar bent en blijkt dat een operatie de beste keuze voor u is, plannen we de operatie snel in. Als u gezondheidsproblemen heeft of al een andere diagnose (denk aan hart- en longziektes), dan is het helaas niet altijd mogelijk om u te laten opereren bij Herniakliniek.

 • Kan een endoscopische hernia operatie wel als ik zwanger ben?

  U kunt bij Iprenburg Herniakliniek niet geopereerd worden als u zwanger bent, omdat de medicatie die gedurende de operatie onder analgo-sedatie gegeven wordt, de zich ontwikkelende baby zou kunnen beschadigen.

 • Is een nekhernia operatie gevaarlijk?

  De kans op complicaties tijdens de nekhernia-operatie, is klein. Natuurlijk kent iedere operatierisico’s, zo ook de nekhernia-operatie. In onze kliniek voeren we echter al jarenlang dagelijks herniaoperaties uit en werken alleen de meest ervaren wervelkolom-chirurgen. Door de minimaal invasieve technieken, wordt het lichaam bovendien zo min mogelijk belast, waardoor de kans op complicaties klein is. Wanneer u voor een nekhernia-operatie in aanmerking komt, nemen onze chirurgen, Adam Swets of Edwin Diepeveen, de operatie met u door en beantwoorden ze al uw vragen over de risico’s van de nekhernia operatie.

Daarom Herniakliniek

 • Geen wachttijd en ook een medische team met veel ervaring
 • Verzekerde zorg | Vergoeding uit uw basisverzekering
 • De meeste full-endoscopische wervel-operaties in Nederland
 • Specialist in PTED- en iLYSSES-technieken voor rug en nek
 • Tevreden patiënten geven een waardering van 9,2

Vrijblijvend behandeladvies

In drie stappen snel resultaat:

Stap 1 – Diagnose

Vul het diagnoseformulier in en beschrijf daarbij zo gedetailleerd mogelijk uw klachten. Wij bespreken uw gegevens in ons team. We bellen u daarna met een gratis en vrijblijvend behandeladvies op.

Naar Diagnoseformulier

Stap 2 – Consult

U krijgt een behandeladvies toegestuurd. Daarna kunt u op korte termijn een consult aanvragen om u te laten informeren. Wilt u daarna een endoscopische operatie? Dan bespreken we uitgebreid alle mogelijkheden.

Stap 3 – Behandeling

De operatie kan snel plaatsvinden. Op de dag van de operatie meldt u zich in de kliniek. De voorbereiding duurt een uur, de operatie zelf neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Zo’n twee uur later loopt u pijnloos de kliniek weer uit!

Iprenburg Herniakliniek 9.3 van de 10

Algemene ervaring is zeer positief zo ook het geruststellende mailcontact achteraf.

10 Juli 2013. Na ruim een jaar, afwisselend veel en minder pijn ben ik op 21 mei 2013 geopereerd. Meteen na de operatie totaal geen last meer. Echter na twee dagen kwam de pijn deels…

Lees het hele verhaal van Bram Bonninga

Video review

Als ik in wonderen zou geloven …

Ik ben op zaterdag 14 maart 2009 geopereerd door Dr Iprenburg. Voor de operatie kon ik met moeite een afstand van 200m lopend afleggen. Op de zondag na de operatie heb ik al een wandeling…

Lees het hele verhaal van Gerro Haan

Kon de testimonial niet laden