085 210 3004

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

Veel mensen hebben zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Scheuren of breuken (hernia’s) ontstaan vaak geleidelijk door verkeerde bewegingen of een verkeerde lichaamshouding.

Theoretisch kan een hernia bij elke tussenwervelschijf voorkomen, maar bij een hernia van de rug treedt 90 procent van alle hernia’s op bij de drie onderste tussenwervelschijven. De meest voorkomende hernia’s liggen tussen de vierde en de vijfde lendenwervel (L4-L5) en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1). Slechts tien procent van alle hernia’s zit één of meer tussenwervelschijven hoger.

Bij slechts vijf procent van de mensen met acute rugpijn is er ook sprake van een hernia. De kans op spontane genezing ervan is groot: van elke vier mensen met een hernia genezen er drie zonder dat een operatie noodzakelijk is. Per jaar krijgen in Nederland zo’n 75.000 mensen symptomen van een hernia. Hiervan worden er in Nederland jaarlijks zo’n 13.000 geopereerd.

 • Op welke plek ontstaat een hernia in de rug?

  Theoretisch kan een hernia bij elke tussenwervelschijf voorkomen, maar bij een hernia van de rug treedt 90 procent van alle hernia’s op bij de drie onderste tussenwervelschijven. De meest voorkomende hernia’s liggen tussen de vierde en de vijfde lendenwervel (L4-L5) en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1). Slechts tien procent van alle hernia’s zit één of meer tussenwervelschijven hoger.

 • Op welke leeftijd kunt u een hernia krijgen?

  U kunt in principe op elke leeftijd een hernia krijgen. Ze komen echter het meeste voor bij mensen tussen de twintig en veertig jaar oud.

 • Is de kans op een hernia groter als je ouder bent?

  U kunt in principe op elke leeftijd een hernia krijgen. Ze komen echter het meeste voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. De kans op een hernia neemt toe als u ouder wordt. Als in de stevige buitenring (annulus fibrosus) een zwakke plek of een scheur ontstaat, kan de kern naar buiten komen en op een zenuwwortel gaan drukken. Naarmate u ouder wordt, wordt de discus minder stevig en elastisch. Hierdoor kunnen minder gemakkelijker vormveranderingen optreden. Zo kan de binnenkant van de annulus fibrosus scheuren, waardoor onder invloed van de op de rug uitgeoefende krachten, ook de vorm van de nucleus kan veranderen.

  Ook de buitenlaag zelf kan van vorm veranderen. Is deze vormverandering niet te groot, dan treedt na verloop van tijd meer of minder herstel op. Wanneer echter door bijvoorbeeld krachtige draaiende bewegingen de annulus fibrosus grote scheuren gaat vertonen, kan de nucleus uitstulpen en spreekt men van een echte hernia.
  (Bron: Nieuwe Medische Encyclopedie – 2008)

 • Zijn er leefadviezen met betrekking tot bewegen, sport en voeding?

  Ook met hernia klachten is het van belang dat u zo goed mogelijk in beweging blijft. Goede buik- en rugspieren zijn belangrijk al kunnen die het ontstaan van een hernia niet voorkomen. Dit geldt ook voor een gezond voedingspatroon. Roken is ongezond en bij rokers komen meer hernia’s voor.

 • Zwanger worden met een hernia, is dit mogelijk?

  Zwanger worden met een hernia is mogelijk, maar niet verstandig. Tijdens een zwangerschap zullen doorgaans meer klachten ontstaan en is een operatie niet mogelijk vanwege de zich ontwikkelende baby. Een behandeling met medicijnen is onverstandig en sterk af te raden ook vanwege de zich ontwikkelende baby.

Vrijblijvend advies hernia operatie

Overweegt u een herniaoperatie en wilt u advies? We kunnen u goed adviseren nadat we informatie hebben gekregen van de voorgeschiedenis, de klachten, een neurologisch/orthopedisch onderzoek en na bestudering van een recente MRI-scan. Vul daarom ons diagnoseformulier in.

Vrijblijvend behandeladvies

Hoe ontstaat een hernia?

Er zijn meerdere oorzaken van een hernia:

 • een aangeboren (genetisch bepaalde) zwakte van weefsel van de tussenwervelschijf (discus), dit is in meer dan 50% van alle gevallen de oorzaak;
 • zware rug belastende werkzaamheden;
 • een plotselinge draaibeweging van de romp;
 • vertillen en/of verschuiven;
 • gebrek aan beweging en langdurig zitten;
 • een slechte spierconditie.

Een hernia kan acuut of chronisch zijn. Als u een acute hernia niet laat behandelen of deze niet spontaan geneest, dan gaat deze vrijwel altijd over in een chronische aandoening. Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht en/of slechte voeding. Bij oudere mensen komt het voor omdat de discus zijn sterkte en vitaliteit verliest. Ook bij patiënten die roken komen meer hernia’s voor.

Kon de testimonial niet laden