De endoscopische hernia operatie (PTED) helpt u snel van uw pijn af

08-300_alt_Quote

U kunt een hernia via verschillende soorten operatiemethoden laten verwijderen. Door de jaren heen zijn de technieken en zeker ook het instrumentarium voor een hernia operatie sterk verbeterd. De resultaten zijn vaak beter dan wanneer er niet wordt behandeld! PTED is de snelste en beste operatietechniek die er is om van uw pijn af te komen. Doorgaans kunt u twee uur na de ingreep zonder pijn in uw been weer bewegen en naar huis gaan.

Iprenburg Herniakliniek is een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC). We zijn de enige Nederlandse orthopedische kliniek die supergespecialiseerd is in de PTED techniek. Door onze hoge graad van specialisatie en uitgebreide ervaring werken we patiëntgericht, snel en efficiënt.

Orthopedisch chirurg Iprenburg uit Veenhuizen verrichte al bijna tweeduizend operaties (ijkdatum: begin 2014) via de endoscopische PTED techniek!

Op deze pagina vindt u antwoord op de volgende vragen:

Wat is de PTED-hernia operatie in het kort?

PTED wordt in medische termen sinds de introductie van de techniek in Nederland in 2004 ook wel de  ‘endoscopische hernia operatie door het foramen via de zij’ genoemd. U kunt dit vergelijken met een kijkoperatie: de hernia wordt via een kleine sneetje (8 mm lang) in de zijkant van het lichaam verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving (met analgesie en sedatie) én wordt altijd in dagbehandeling uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Daarna verblijft u nog ongeveer 2 uur op de verkoever en kunt u daarna gewoon naar huis. Naast de snelheid heeft de endoscopische hernia operatie ook als voordeel dat er bijna geen complicaties zijn en u slechts een klein litteken krijgt. Een ander groot voordeel is een snellere entree in het arbeidsproces. De operatie is dus niet alleen minimaal invasief, maar echt endoscopisch.  De internationale benaming is de laatste jaren de TESSYS operatietechniek geworden.

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies

Waar staat PTED bij een hernia operatie voor?

PTED staat voor Percutaan Transforminale Endoscopische Disectomie. We leggen het stapsgewijs aan u uit:

 • Percutaan betekent ‘door de huid heen‘.
 • Transforminale betekent ‘via het foramen‘. Het foramen is de opening tussen twee wervels aan de zijkant van het wervelkanaal waar de zenuw doorheen loopt.
 • Endoscopische betekent ‘met behulp van een endoscoop‘. Een endoscoop is een kijkbuis waarin een camera en een werkkanaal zit. Door dit werkkanaal van 3,7 mm dik wordt een instrument, meestal een paktangetje, ingebracht. De endoscoop maakt het mogelijk om in het wervelkanaal naar de hernia te kijken.
 • Discectomie betekent ‘verwijdering van de hernia‘.

Kunnen alle hernia’s endoscopisch geopereerd worden?

Iprenburg Herniakliniek kan vrijwel alle rughernia’s, zowel de primaire hernia’s, recidieven en de foraminale hernia’s met behulp van de PTED-techniek behandelen. Om u goed te kunnen adviseren vragen wij u om altijd vooraf het diagnoseformulier in te vullen, een MRI van de lage rug (die niet ouder mag zijn dan zes maanden) en zo mogelijk een recent MRI-verslag bij te voegen.

Kan met PTED ook een dubbele hernia worden verholpen?

Ja. Met PTED kunnen ook dubbele hernia’s verholpen worden. Zelfs hernia’s die zich uitstrekken van de linker- naar de rechterkant kunnen doorgaans vanuit één kant helemaal verwijderd worden.

Kan er meer dan één hernia per operatie verholpen worden?

Het overgrote deel van de patiënten heeft één hernia. Het komt echter ook voor dat er meerdere hernia’s zijn. Indien nodig kan Iprenburg Herniakliniek  deze hernia’s in één operatiesessie behandelen. De duur van de ingreep wordt hierdoor vanzelfsprekend ook bijna twee keer zo lang.

Is de kans op terugkeer na een ingreep net zo groot als zonder?

Onderstaande tabel geeft het resultaat van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek weer. Hieruit blijkt dat de kans op een terugkeer van de hernia bij een ingreep met de PTED techniek, op grond van een eigen onderzoek, na zes jaar kleiner is dan wanneer de traditionele manier van opereren wordt toegepast (8,4% om 13,5%).

De vijf chirurgische operatietechnieken die in deze studie zijn beoordeeld zijn: fixeren van wervels (ofwel fusion), laminectomy, open discectomy 68.9%, endoscopic discectomy 16.1% and nucleolysis. De manier van opereren (de gebruikte operatie methode), maakte geen verschil in het percentage recidieven.
Opnieuw opereren (n = 18.590)

5  Surgical methods ( fusion, laminectomy, open discectomy 68.9%, endoscopic discectomy 16.1% and nucleolysis.
Reoperation rate after: (n = 18.590)

TijdsindicatiePercentage
3 months5,4%
1 year7,4%
5 years13,5%

Spine Clinic Iprenburg – Guest Speaker BASS

TijdsindicatiePercentage
1-6 years8,4%

Bron: Spine Volume 38. Number 7. April, 2013

Wat is de wijze van pijnstilling?

Geen volledige narcose en geen ruggenprik – Eén van de grote voordelen van de PTED operatie die door Iprenburg Herniakliniek wordt uitgevoerd, is dat u onder plaatselijke verdoving geopereerd wordt. Gedurende de ingreep zal de anesthesioloog er voor zorgen dat u de operatie zo comfortabel mogelijk ervaart. Om dit te bereiken, wordt u voorafgaand aan de operatie voorbereid op de operatie met een rustgevend tabletje en wordt er een infuus aangebracht in uw arm. Met dit infuus geven we (indien nodig per patiënt variërende), extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie). Deze manier van verdoven maakt de ingreep extreem veilig. De meeste patiënten zeggen achteraf dat de operatie ze zeer is meegevallen. Ze geven aan een bezoek aan de tandarts erger te vinden!

Deze manier van opereren betekent ook dat de specifieke risico’s van een algehele narcose of een ruggenprik niet aanwezig zijn. Een bijkomend voordeel is dat de kans op beschadiging van een zenuw zeer klein is. Tijdens de ingreep bent u wakker en zijn uw benen niet verdoofd: u voelt daarom zelf of de chirurg te dicht bij belangrijke zenuwen komt. Dat klinkt wellicht spannend, maar maakt juist dat deze techniek u extra veiligheid biedt. Wanneer u dat liever heeft mag u slapen, maar u blijft altijd wekbaar.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een endoscopische hernia operatie door Iprenburg Herniakliniek?

 • U kunt snel geopereerd worden; er is een korte wachttijd. De wachttijd voor een consult is na het invullen van het diagnoseformulier één tot hooguit twee weken. Indien een consult daartoe aanleiding geeft kan er in overleg een operatiedatum gepland worden. Deze is doorgaans een tot hooguit twee weken later. Wanneer er sprake is van een parese (gedeeltelijke verlamming), dan kunnen we versnellen.
 • De hernia operatie en het herstel verlopen snel. Doorgaans kunt u zich al twee uur na de ingreep weer zonder pijn in het been bewegen en lopen en dus snel na de hernia operatie weer naar huis.
 • Er is een zeer klein operatie-wondje (8 mm) en daardoor is er nauwelijks of geen littekenvorming;
 • De stabiliteit van de wervelkolom wordt niet aangetast en de belangrijkste stabiliserende spier van de rug, de Musculus Multifidus, wordt volledig in tact gelaten.
 • Iprenburg Herniakliniek doet de endoscopische herniaoperatie onder plaatselijke verdoving met extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie);
 • De ingreep is bijzonder geschikt voor patiënten die eerder aan een hernia zijn geopereerd. (recidieve patienten)
 • Ook een vernauwing van het foramen (foraminale stenose) en een vernauwing van het wervelkanaal (spinaalkanaal stenose) kunnen behandeld worden met een endoscopische operatie.
 • De ingreep is ook bij zware patiënten mogelijk.
 • Er zijn over het algemeen weinig tot geen complicaties.

Klik hier voor en vrijblijvend behandeladvies

Publicaties over de endoscopische herniaoperatie

In “Spine”, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de rugchirurgie, zijn recent enkele belangrijke publicaties verschenen. De publicaties zijn geschreven in de Engelse taal.

datumAuteurOnderwerp
2009WeinsteinResultaten 4 jarig onderzoek – Significant betere resultaten patiënten met een hernia operatie, dan patiënten met een non-operatieve behandeling
2008PearsonRecent onderzoek in de Verenigde Staten onder 1200 patienten: na 2 jaar significant betere resultaten met de endoscopische methode tov de klassieke herniaoperatie
2008RuettenRCT over de endoscopische benadering versus microscopisch
2008HooglandVoordelen endoscopisch opereren bij recidief operaties
2007IprenburgEndoscopisch opereren – techniek en de resultaten van een naonderzoek bij 176 patiënten

Wat zijn de nadelen van de PTED techniek?

 • Sommige patiënten vinden het minder prettig dat er sprake is van alleen plaatselijke verdoving. De patiënt moet namelijk kunnen aangeven wanneer de chirurg te dicht bij een zenuw zou komen. Uiteraard is de pijnstilling voldoende.
 • De ingreep is relatief kostbaar vanwege het benodigde instrumentarium en het gebruik van disposable instrumentarium. We gebruiken het instrumentarium maar een keer
 • • De ingreep wordt nog niet door verzekeraars vergoed. Dit ondanks het feit dat deze ingreep internationaal gebruikelijk is. Ook de Nationale Ombudsman (NO) en de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam in december 2012 zetten vraagtekens bij het uitblijven van een vergoeding. Zie ook de TROS Radar uitzendingen over dit onderwerp.

Als de hernia verwijderd moet worden, zijn er ook andere hernia operatietechnieken. Uw huisarts kan u eventueel helpen om de voor- en nadelen van de verschillende technieken op een rij te zetten en een keuze te maken. Indien uw huisarts onvoldoende kennis over de PTED-techniek heeft, kunt u hem of haar verwijzen naar de video ‘TESSYS (in Nederland PTED) Technique Step by Step’. Deze is bij onze kliniek verkrijgbaar. Uiteraard kan uw huisarts altijd zelf contact met ons opnemen voor intercollegiaal overleg met dr. Iprenburg.

Auteur:Menno Iprenburg

Bepaal of u in aanmerking komt voor een endoscopische PTED-herniaoperatie

Om in aanmerking te komen voor een endoscopische PTED hernia operatie bij Iprenburg Herniakliniek gelden de volgende vier voorwaarden:

 1. U heeft een rughernia: Iprenburg Herniakliniek behandelt namelijk geen nekhernia’s.
 2. U bent in het bezit van een recente (kopie) MRI scan (niet ouder dan 6 maanden). Indien gewenst kan Iprenburg Herniakliniek ook een MRI voor u aanvragen. Deze kan op korte termijn worden gemaakt, digitaal bekeken en beoordeeld worden
 3. U heeft ons diagnoseformulier ingevuld.
 4. Op grond van uw gegevens stellen wij een voorlopige diagnose vast. Deze communiceren wij per ommegaande met u, om daarna te zien of er behandelmogelijkheden zijn.

Met behulp van het diagnoseformulier en de kopie van uw recente MRI-verslag kunnen we bijna altijd een snelle voorlopige diagnose stellen en u een behandelingsadvies geven. We kunnen dan ook beoordelen of een bezoek aan Rugkliniek Iprenburg voor een hernia operatie zinvol is. Ons behandelingsadvies voor een herniaoperatie is kosteloos.

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies

Print Friendly, PDF & Email

Reacties

patienten aan het woord.

 • "Je ogen stralen weer!"

  beoordeling: 10/10

  Na 8 maanden pijn eindelijk weer pijnvrij. Het waren 8 lange maanden van pijn, fysio, krachttraining, pijnblokkades en onderzoek met heel weinig tot geen resultaat. Na 8 maanden kwam er mentaal een breekpunt. Ik bemerkte dat de pijn in alles…

  Lees het verhaal van Irma van Harten

 • "Heel Blij"

  beoordeling: 9/10

  Hernia l5 S1 Half juli had ik de hernia opgelopen. In september op de MRI geweest. Daar bleek een hernia te zitten. Na veel rust, fysio zat er helaas geen verbetering in. Na wat googelen kwam ik op de Iprenburg…

  Lees het verhaal van patricia

 • "Een einde aan 15 jaar tobben"

  beoordeling: 10/10

  Ruim 15 jaar geleden is alle ellende begonnen met spit. 3 dagen plat liggen en injecties tegen de pijn. Diverse therapieën en pijnbestrijding mochten helaas niet baten. Mijn therapeut vertelde dat het zeer waarschijnlijk om een hernia zou gaan. Door…

  Lees het verhaal van Franciene Muilwijk

 • "Passie"

  beoordeling: 10/10

  Of dr Iprenburg iets voor mijn pijnklachten kan betekenen, is nog maar zeer de vraag. Maar ik ben sowieso onder de indruk van de snelheid en wijze waarop hij een deskundig oordeel gaf over mijn MRI. En ook de beleefdheid…

  Lees het verhaal van Johan van Uffelen

 • "Verbijsterd"

  beoordeling: 10/10

  Derde maal dat ik een hernia heb , deze keer een recidive , dus zelfde plaats wederom tussen L4/5 rechts , beide vorige operaties waren op de klassieke manier , vandaar mijn verbijstering , in de ochtend aangekomen en in…

  Lees het verhaal van Olaf Schrama

 • "Ongelooflijk dankbaar"

  beoordeling: 10/10

  Een enorme dikke 10 voor Dr. Iprenburg en het team van de Herniakliniek! In December 2015 kreeg ik pijn in mijn onderrug met uitstraling naar mijn been. Na talloze afspraken met de chiropractor werd de pijn alleen maar heviger. In…

  Lees het verhaal van Martijn Schouten

 • "Nog nooit zo goed van de pijn af geholpen!"

  beoordeling: 10/10

  Begin maart kreeg ik last in mijn kuit en later straalde dat uit naar mijn bil en veel later kreeg ik ook pijn in mijn voet. Naar de dokter gegaan, die dacht aan beginnende hernia, dus ik moest naar de…

  Lees het verhaal van Sonja Helmond

 • "Pijnvrij"

  beoordeling: 10/10

  Sommige hernia’s gaan niet vanzelf over. Dan verval je automatisch in zware pijnstillers. Niet te doen als ondernemer met een jong gezin. Ondraagbare zenuw pijn in het been, nachten wakker. Na een paar maanden geloofde mijn neuroloog ook niet meer…

  Lees het verhaal van Bart

 • "Het is de investering meer dan waard"

  beoordeling: 10/10

  Reeds vanaf jonge leeftijd had ik reeds rugklachten bij bukkend werk. In de rechtervoet had ik steeds pijn – de dokters dachten aan hielspoor , waarvoor ik dan ook geopereerd werd in 1987. De klachten bleven echter. In 1995 liep…

  Lees het verhaal van Walter Spruyt

 • "2x met een pijnvrij gevoel de kliniek uit gelopen!!!"

  beoordeling: 10/10

  Zomer 2011 Ik ben op&top topsporter op dit moment, maar de pijn in de rug en het rechterbeen nam toe. In eerste instantie ga je door en door, tot dat je na elke training op bed moet gaan liggen om…

  Lees het verhaal van Natasja Bruintjes

Independer.nl score klanttevredenheid 9.2

iprenburg op facebook

Iprenburg Herniakliniek heeft meer dan 4950 HNP operaties verricht, waaronder meer dan 2550 PTED’s.
Lees de ervaringen van patiënten en bekijk de reviews op Independer.