De endoscopische hernia operatie (PTED) helpt u snel van uw pijn af

08-300_alt_Quote

U kunt een hernia via verschillende soorten operatiemethoden laten verwijderen. Door de jaren heen zijn de technieken en zeker ook het instrumentarium voor een hernia operatie sterk verbeterd. De resultaten zijn vaak beter dan wanneer er niet wordt behandeld! PTED is de snelste en beste operatietechniek die er is om van uw pijn af te komen. Doorgaans kunt u twee uur na de ingreep zonder pijn in uw been weer bewegen en naar huis gaan.

Iprenburg Herniakliniek is een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC). We zijn de enige Nederlandse orthopedische kliniek die supergespecialiseerd is in de PTED techniek. Door onze hoge graad van specialisatie en uitgebreide ervaring werken we patiëntgericht, snel en efficiënt.

Op deze pagina vindt u antwoord op de volgende vragen:

Wat is de PTED-hernia operatie in het kort?

PTED wordt in medische termen sinds de introductie van de techniek in Nederland in 2004 ook wel de  ‘endoscopische hernia operatie door het foramen via de zij’ genoemd. U kunt dit vergelijken met een kijkoperatie: de hernia wordt via een kleine sneetje (8 mm lang) in de zijkant van het lichaam verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving (met analgesie en sedatie) én wordt altijd in dagbehandeling uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Daarna verblijft u nog ongeveer 2 uur op de verkoever en kunt u daarna gewoon naar huis. Naast de snelheid heeft de endoscopische hernia operatie ook als voordeel dat er bijna geen complicaties zijn en u slechts een klein litteken krijgt. Een ander groot voordeel is een snellere entree in het arbeidsproces. De operatie is dus niet alleen minimaal invasief, maar echt endoscopisch.  De internationale benaming is de laatste jaren de TESSYS operatietechniek geworden.

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies

Waar staat PTED bij een hernia operatie voor?

PTED staat voor Percutaan Transforminale Endoscopische Disectomie. We leggen het stapsgewijs aan u uit:

 • Percutaan betekent ‘door de huid heen‘.
 • Transforminale betekent ‘via het foramen‘. Het foramen is de opening tussen twee wervels aan de zijkant van het wervelkanaal waar de zenuw doorheen loopt.
 • Endoscopische betekent ‘met behulp van een endoscoop‘. Een endoscoop is een kijkbuis waarin een camera en een werkkanaal zit. Door dit werkkanaal van 3,7 mm dik wordt een instrument, meestal een paktangetje, ingebracht. De endoscoop maakt het mogelijk om in het wervelkanaal naar de hernia te kijken.
 • Discectomie betekent ‘verwijdering van de hernia‘.

Kunnen alle hernia’s endoscopisch geopereerd worden?

Iprenburg Herniakliniek kan vrijwel alle rughernia’s, zowel de primaire hernia’s, recidieven en de foraminale hernia’s met behulp van de PTED-techniek behandelen. Om u goed te kunnen adviseren vragen wij u om altijd vooraf het diagnoseformulier in te vullen, een MRI van de lage rug (die niet ouder mag zijn dan zes maanden) en zo mogelijk een recent MRI-verslag bij te voegen.

Kan met PTED ook een dubbele hernia worden verholpen?

Ja. Met PTED kunnen ook dubbele hernia’s verholpen worden. Zelfs hernia’s die zich uitstrekken van de linker- naar de rechterkant kunnen doorgaans vanuit één kant helemaal verwijderd worden.

Kan er meer dan één hernia per operatie verholpen worden?

Het overgrote deel van de patiënten heeft één hernia. Het komt echter ook voor dat er meerdere hernia’s zijn. Indien nodig kan Iprenburg Herniakliniek  deze hernia’s in één operatiesessie behandelen. De duur van de ingreep wordt hierdoor vanzelfsprekend ook bijna twee keer zo lang.

Is de kans op terugkeer na een ingreep net zo groot als zonder?

Onderstaande tabel geeft het resultaat van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek weer. Hieruit blijkt dat de kans op een terugkeer van de hernia bij een ingreep met de PTED techniek, op grond van een eigen onderzoek, na zes jaar kleiner is dan wanneer de traditionele manier van opereren wordt toegepast (8,4% om 13,5%).

De vijf chirurgische operatietechnieken die in deze studie zijn beoordeeld zijn: fixeren van wervels (ofwel fusion), laminectomy, open discectomy 68.9%, endoscopic discectomy 16.1% and nucleolysis. De manier van opereren (de gebruikte operatie methode), maakte geen verschil in het percentage recidieven.
Opnieuw opereren (n = 18.590)

5  Surgical methods ( fusion, laminectomy, open discectomy 68.9%, endoscopic discectomy 16.1% and nucleolysis.
Reoperation rate after: (n = 18.590)

TijdsindicatiePercentage
3 months5,4%
1 year7,4%
5 years13,5%

Spine Clinic Iprenburg – Guest Speaker BASS

TijdsindicatiePercentage
1-6 years8,4%

Bron: Spine Volume 38. Number 7. April, 2013

Wat is de wijze van pijnstilling?

Geen volledige narcose en geen ruggenprik – Eén van de grote voordelen van de PTED operatie die door Iprenburg Herniakliniek wordt uitgevoerd, is dat u onder plaatselijke verdoving geopereerd wordt. Gedurende de ingreep zal de anesthesioloog er voor zorgen dat u de operatie zo comfortabel mogelijk ervaart. Om dit te bereiken, wordt u voorafgaand aan de operatie voorbereid op de operatie met een rustgevend tabletje en wordt er een infuus aangebracht in uw arm. Met dit infuus geven we (indien nodig per patiënt variërende), extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie). Deze manier van verdoven maakt de ingreep extreem veilig. De meeste patiënten zeggen achteraf dat de operatie ze zeer is meegevallen. Ze geven aan een bezoek aan de tandarts erger te vinden!

Deze manier van opereren betekent ook dat de specifieke risico’s van een algehele narcose of een ruggenprik niet aanwezig zijn. Een bijkomend voordeel is dat de kans op beschadiging van een zenuw zeer klein is. Tijdens de ingreep bent u wakker en zijn uw benen niet verdoofd: u voelt daarom zelf of de chirurg te dicht bij belangrijke zenuwen komt. Dat klinkt wellicht spannend, maar maakt juist dat deze techniek u extra veiligheid biedt. Wanneer u dat liever heeft mag u slapen, maar u blijft altijd wekbaar.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een endoscopische hernia operatie door Iprenburg Herniakliniek?

 • U kunt snel geopereerd worden; er is een korte wachttijd. De wachttijd voor een consult is na het invullen van het diagnoseformulier één tot hooguit twee weken. Indien een consult daartoe aanleiding geeft kan er in overleg een operatiedatum gepland worden. Deze is doorgaans een tot hooguit twee weken later. Wanneer er sprake is van een parese (gedeeltelijke verlamming), dan kunnen we versnellen.
 • De hernia operatie en het herstel verlopen snel. Doorgaans kunt u zich al twee uur na de ingreep weer zonder pijn in het been bewegen en lopen en dus snel na de hernia operatie weer naar huis.
 • Er is een zeer klein operatie-wondje (8 mm) en daardoor is er nauwelijks of geen littekenvorming;
 • De stabiliteit van de wervelkolom wordt niet aangetast en de belangrijkste stabiliserende spier van de rug, de Musculus Multifidus, wordt volledig in tact gelaten.
 • Iprenburg Herniakliniek doet de endoscopische herniaoperatie onder plaatselijke verdoving met extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie);
 • De ingreep is bijzonder geschikt voor patiënten die eerder aan een hernia zijn geopereerd. (recidieve patienten)
 • Ook een vernauwing van het foramen (foraminale stenose) en een vernauwing van het wervelkanaal (spinaalkanaal stenose) kunnen behandeld worden met een endoscopische operatie.
 • De ingreep is ook bij zware patiënten mogelijk.
 • Er zijn over het algemeen weinig tot geen complicaties.

Klik hier voor en vrijblijvend behandeladvies

Publicaties over de endoscopische herniaoperatie

In “Spine”, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de rugchirurgie, zijn recent enkele belangrijke publicaties verschenen. De publicaties zijn geschreven in de Engelse taal.

datumAuteurOnderwerp
2009WeinsteinResultaten 4 jarig onderzoek – Significant betere resultaten patiënten met een hernia operatie, dan patiënten met een non-operatieve behandeling
2008PearsonRecent onderzoek in de Verenigde Staten onder 1200 patienten: na 2 jaar significant betere resultaten met de endoscopische methode tov de klassieke herniaoperatie
2008RuettenRCT over de endoscopische benadering versus microscopisch
2008HooglandVoordelen endoscopisch opereren bij recidief operaties
2007IprenburgEndoscopisch opereren – techniek en de resultaten van een naonderzoek bij 176 patiënten

Wat zijn de nadelen van de PTED techniek?

 • Sommige patiënten vinden het minder prettig dat er sprake is van alleen plaatselijke verdoving. De patiënt moet namelijk kunnen aangeven wanneer de chirurg te dicht bij een zenuw zou komen. Uiteraard is de pijnstilling voldoende.
 • De ingreep is relatief kostbaar vanwege het benodigde instrumentarium en het gebruik van disposable instrumentarium. We gebruiken het instrumentarium maar een keer
 • De ingreep wordt door verzekeraars vergoed. 

Als de hernia verwijderd moet worden, zijn er ook andere hernia operatietechnieken. Uw huisarts kan u eventueel helpen om de voor- en nadelen van de verschillende technieken op een rij te zetten en een keuze te maken. Indien uw huisarts onvoldoende kennis over de PTED-techniek heeft, kunt u hem of haar verwijzen naar de video ‘TESSYS (in Nederland PTED) Technique Step by Step’. Deze is bij onze kliniek verkrijgbaar. Uiteraard kan uw huisarts altijd zelf contact met ons opnemen voor intercollegiaal overleg met dr. Iprenburg.

Bepaal of u in aanmerking komt voor een endoscopische PTED-herniaoperatie

Om in aanmerking te komen voor een endoscopische PTED hernia operatie bij Iprenburg Herniakliniek gelden de volgende vier voorwaarden:

 1. U heeft een rughernia, nekhernia of foraminale stenose.
 2. U bent in het bezit van een recente (kopie) MRI scan (niet ouder dan 6 maanden). Indien gewenst kan Iprenburg Herniakliniek ook een MRI voor u aanvragen. Deze kan op korte termijn worden gemaakt, digitaal bekeken en beoordeeld worden
 3. U heeft ons diagnoseformulier ingevuld.
 4. Op grond van uw gegevens stellen wij een voorlopige diagnose vast. Deze communiceren wij per ommegaande met u, om daarna te zien of er behandelmogelijkheden zijn.

Met behulp van het diagnoseformulier en de kopie van uw recente MRI-verslag kunnen we bijna altijd een snelle voorlopige diagnose stellen en u een behandelingsadvies geven. We kunnen dan ook beoordelen of een bezoek aan Rugkliniek Iprenburg voor een hernia operatie zinvol is. Ons behandelingsadvies voor een herniaoperatie is kosteloos.

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies

Print Friendly, PDF & Email

patienten aan het woord.

 • "1 Februari 2022, een dag die ik nooit zal vergeten"

  beoordeling: 10/10

  1 Februari 2022, een dag die ik nooit zal vergeten, Na twee jaar gesukkeld te hebben met klachten aan mijn rechterarm was de uiteindelijke diagnose eind oktober 2021 Nekhernia. Vol in corona tijd, dus geen ziekenhuis die op korte tijd…

  Lees het verhaal van Egid Bastiaens

 • "Fantastische ervaring!"

  beoordeling: 10/10

  Fantastische ervaring bij herniakliniek Iprenburg. Een heel fijn team, warm en hartelijk! Ik was dezelfde dag van mijn pijn af en ook het herstel ging snel. Deze kliniek raad ik iedereen aan!

  Lees het verhaal van Marion Wessels

 • "Top team"

  beoordeling: 10/10

  Jeetje wat een ontzettend lieve kundige mensen was enorm zenuwachtig en werd goed op mijn gemak gesteld de behandeling viel mij ook dan heel erg mee en na de operatie waren gelijk mijn zenuwpijnen en dat zware been verdwenen ben…

  Lees het verhaal van Nathalie de vogel

 • "Ein-de-lijk pijnvrij"

  beoordeling: 9/10

  Na meer dan 10 jaar rondgelopen te hebben met ernstige rugpijn en uitstraling, is het dan eindelijk voorbij. Fysiotherapie hielp niet. Reguliere (klassieke) hernia-operaties werkte ook niet bij mij en hadden daarnaast een zeer lange en zware herstelperiode. Binnen 1…

  Lees het verhaal van S.T. van der Hoek

 • "Uitmuntend arts met team"

  beoordeling: 10/10

  Ik ben heel tevreden over de PTED operatie in de herniakliniek. Na jaren met rugpijn te hebben gelopen, waarvan de laatste 6 maanden met heftige rugpijn ben ik aan 2 hernia’s geopereerd door de heer Iprenburg met zijn team. Ik…

  Lees het verhaal van Hans Molenaar

 • "Uitmuntend"

  beoordeling: 10/10

  Sinds maart 2018 had ik pijn in mijn linker bil die uitstraalde naar mijn linker been. Fysiotherapie en pijnstillers brachten geen verlichting. Verwijzing naar de orthopeed volgde. Het bleek een hernia te zijn L4-L5. Er waren 3 behandelopties niets doen-pijnpoli-en…

  Lees het verhaal van Marian Beltman-Verbeek

 • "Zeer deskundige arts/kliniek"

  beoordeling: 10/10

  In januari dit jaar werd ik getroffen door een acute hernia; van de een op de andere dag had ik helse pijn en kon ik niet meer zelfstandig functioneren. Pijnmedicatie sloeg haast niet aan en door snel handelen van mijn…

  Lees het verhaal van Christine Hendriks

 • "PTED is dé oplossing"

  beoordeling: 10/10

  Na 30 jaar lichte klachten en de laatste 3 jaren zware klachten en vele consulten was het resultaat “Je moet er maar mee leren leven!”. Ik sport graag en voor mij is dat geen optie. Via een sportgenoot ben ik…

  Lees het verhaal van Wil van Leeuwen

 • "Uitmuntende arts en team"

  beoordeling: 10/10

  Ik ben enorm tevreden met van Iprenburg Herniakliniek. Dr. Iprenburg is zeer deskundig en legt alles goed uit. Hij gaat heel serieus om met de klachten en doet altijd uitgebreid testen. Zijn team waar hij mee samenwerkt is ook zeer…

  Lees het verhaal van Marion van de Laar

 • "Eindelijk een diagnose"

  beoordeling: 10/10

  Vanaf 2013 heb ik last van mijn linkerbeen gehad, de voet wikkelde niet af waardoor het lopen moeilijk was. Na een MRI in 2014 was het advies van de neuroloog om naar een fysiotherapeut te gaan. Helaas hielp dit mij…

  Lees het verhaal van Wies de Jong

Independer.nl score klanttevredenheid 9.3

Iprenburg Herniakliniek heeft meer dan 6900 HNP operaties verricht, waaronder meer dan 4000 PTED’s.
Lees de ervaringen van patiënten en bekijk de reviews op Independer.