085 210 3004

Hernia symptomen: hoe herkent u een hernia?

  • In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug.
  • U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet.
  • De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
  • In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
  • Uw peesreflexen kunnen verminderd zijn. Bij een hernia tussen de vijfde lendenwervel en de eerste heiligbeenwervel (dit is het onderste niveau van uw lage rug), bestaat bijvoorbeeld vaak een verlaagde achillespeesreflex.
  • U kunt met gestrekte knieën minder goed bukken en u kunt minder ver dan normaal met uw vingers bij de grond komen. Dit wordt een verminderde vinger- / bodemafstand genoemd.

U herkent een rughernia aan deze hernia symptomen

Hernia symptomen kunnen heel verschillend zijn, maar de eerste klacht is vaak pijn in uw onderrug. Omdat een hernia op zenuwen in uw rug drukt, kan de pijn ook uitstralen naar een of beide benen.

Deze pijn kan samen gaan met krampen in spieren. Het gevolg daarvan is dat de normale kromming van uw wervelkolom verandert in het gebied boven uw heupen. U zult merken dat u wat voorovergebogen kunt gaan staan, of naar links of naar rechts gaat hellen.

Heeft u pijn in uw nek en tintelingen in de arm? Dan kunnen dit aanwijzingen zijn voor nekhernia symptomen.

Vrijblijvend advies hernia operatie

Overweegt u een herniaoperatie en wilt u advies? We kunnen u goed adviseren nadat we informatie hebben gekregen van de voorgeschiedenis, de klachten, een neurologisch/orthopedisch onderzoek en na bestudering van een recente MRI-scan. Vul daarom ons diagnoseformulier in.

Vrijblijvend behandeladvies

Lees alles over een hernia operatie

Endoscopische operatie

Operatietechnieken

Herstel na operatie

Kosten van operatie

Wanneer opereren

Wanneer niet opereren

Hernia symptomen uitgelegd

Wat is nu een (rug)hernia?

Een rughernia gaat dus meestal gepaard met last (doofheid) of pijn in de bil, benen of tenen, maar dat hoeft niet. U kunt al jaren last van uw rug hebben, voordat u last van uw benen krijgt. Er kan pas een juiste diagnose van een hernia gesteld worden door een combinatie van de voorgeschiedenis, de klachten, een neurologisch/orthopedisch onderzoek en na bestudering van een recente MRI-scan. Wilt u zich laten behandelen door Iprenburg Herniakliniek, dan mag deze scan niet ouder zijn dan zes maanden.

  • Wanneer wordt gesproken van een hernia?
    Een hernia of breuk is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaliter in ligt. (zie ook: wikipedia). Er zijn verschillende soorten hernia’s, zoals de liesbreuk, de navelbreuk en de littekenbreuk. Een van de bekendste hernia’s is die van de lendenwervelkolom (lwk), ook wel rughernia of hernia van de onderrug genoemd. De medische term hiervoor is Hernia Nuclei Pulposi, oftewel HNP. Op deze website verwijst het woord hernia altijd naar een hernia van de lage rug.
  • Wat is een hernia van de onderrug?
    • Een hernia is een uitstulping van de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (Discus).
    • Die uitstulping (Prolaps) drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw die daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt.
    • Dit veroorzaakt pijn, meestal in één been, maar in sommige gevallen ook in beide benen en/of de rug of bil(len).
    • Soms kan door de druk op een zenuw deze niet meer goed functioneren. Dit kan tot gevolg hebben dat u door de hernia een doof gevoel of tintelingen krijgt in het verzorgingsgebied van de zenuw.
    • Als gevolg van een hernia kan het ook zijn dat spieren niet meer goed functioneren (b.v. een klapvoet) en reflexen uitvallen.
  • Wat zijn de pijnklachten bij een hernia?

    De intensiteit van de pijn is heel wisselend: soms voelt u bij een hernia nauwelijks of geen pijn, maar er kunnen ook perioden zijn dat de pijn zo hevig is dat uw dagelijkse werkzaamheden worden belemmerd.

    In veel gevallen verdwijnen uw lage rugklachten na een tijdje. De pijn in uw benen blijft echter bestaan en kan zelfs in hevigheid toenemen. Als de rugklachten verdwijnen, hoeft dit dus niet te betekenen dat uw hernia ‘over’ is. Een ingreep kan nodig blijven.

  • Is een hernia operatie voor u zinvol?

    Om u snel en efficient te kunnen helpen, vragen wij u om ons diagnoseformulier in te vullen en ons een recent MRI-verslag (maximaal zes maanden oud) toe te sturen. Dit vraagt maximaal tien minuten van uw tijd. Houdt u er rekening mee dat zónder radiologisch verslag van de MRI wij u geen advies kunnen geven.

    U ontvangt vervolgens binnen enkele werkdagen kosteloos en vrijblijvend een voorlopige diagnose en (onder voorbehoud) een behandelingsadvies. We kunnen hiermee dus ook beoordelen of een bezoek aan Iprenburg Herniakliniek voor een hernia operatie met de PTED methode voor u zinvol is.

    Wanneer u op basis van het voorlopige behandeladvies gezien wilt worden door een specialist van Iprenburg Herniakliniek dan kunt u contact opnemen met onze kliniek. We maken dan op korte termijn een afspraak met u voor een uitvoerig neurologisch en orthopedisch onderzoek. Op basis hiervan en een nauwkeurige bestudering van uw MRI stellen we een definitieve diagnose.  Mocht u een hernia hebben die via de PTED techniek kan worden verholpen, dan kan de operatie altijd snel plaatsvinden. U heeft in principe geen verwijzing van uw huisarts nodig voor een consult.

    Klik hier en vul het diagnoseformulier in

Vrijblijvend advies hernia operatie

Overweegt u een hernia operatie en wilt u advies? Vul dan ons diagnoseformulier in. Met een ingevuld formulier hebben we voldoende informatie om u te adviseren over een operatie. Bovendien is het advies gratis. Dus vul gerust het diagnoseformulier in.

Vraag advies aan

Kon de testimonial niet laden