Hernia behandeling: wel of niet opereren?

  

5% van de mensen met rugpijn heeft een hernia. Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden, het kan uit zichzelf genezen. Met een operatie, als hernia behandeling, bent u wel sneller van uw pijn af.

Hernia behandeling: wel of niet opereren?
 • Van elke vier mensen met een hernia genezen er drie zonder dat een operatie noodzakelijk is. Toch worden er in Nederland jaarlijks zo'n 13.000 herniaoperaties uitgevoerd.
 • Maar lang niet iedere hernia hoeft geopereerd te worden. Hetzelfde geldt voor een stenose. Ook die hoeft niet altijd geopereerd te worden.
 • De directe- en indirecte kosten van hernia's bedragen in Nederland per jaar 1.3 miljard Euro. Het grootste deel van dit bedrag komt ten laste van de indirecte kosten, met name arbeidsverzuim.

Voorbeelden hernia behandeling zonder operatie

Ervan uitgaande dat er bij u een hernia geconstateerd is door een therapeut of arts, zijn er verschillende mogelijkheden deze te behandelen zonder een operatie. Afhankelijk van de hernia en het advies van de arts zijn er de volgende behandelingstechnieken mogelijk:

 • Kinesitherapie, door intensieve oefeningen en behandelingen kan de hernia verdwijnen.
 • Chiropractie, door middel van diverse druktechnieken, om de bewegelijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen. Daardoor gaat de uitstulping minder op de zenuw drukken en neemt de pijn af.  Dit heeft geen effect bij ernstige hernia, dan verwijst de chiropractor u door.
 • Fysiotherapie, begint met een periode van rust en daarna een intensieve behandeling. Bij een acute hernia wordt fysiotherapie afgeraden. De behandeling kan na 4 tot 6 weken ondersteund worden door zwemmen (rugzwemmen).
 • Epidurale infiltratie is een inspuiting tussen de wervels. Hierbij wordt met een lange, fijne naald medicatie toegediend net buiten het ruggenmerg (epiduraal). Deze behandeling is afhankelijk van de staat van de hernia. Tijdens deze ingreep zit de patiënt rechtop.

Hernia behandeling met een operatie

 • Als de hernia verwijderd moet worden, zijn er verschillende technieken. Uw huisarts helpt u graag om de voor- en nadelen van de verschillende technieken op een rij te zetten en een keuze te maken.
 • Als u kiest voor een operatie, dan wordt in het algemeen niet eerder dan na 6 weken en bij voorkeur niet later dan na 6 maanden geopereerd. Als er een spoedindicatie bestaat, zoals een verlamming wordt er wel op korte termijn geopereerd.

Wanneer moet een hernia altijd geopereerd worden?

 1. Bij  gediagnostiseerde hernia’s is het verstandig in ieder geval 6 weken af te wachten of spontaan herstel optreedt.
 2. Daarna bepaalt het feit of de beperkingen als gevolg van pijn in het sociale en beroepsleven van de patiënt zodanig zijn dat deze zich wil laten opereren.
 3. Spoedindicatie en verlamming is een relatieve reden om eerder tot een operatie te besluiten.
 4. Alleen bij een zgn. caudasyndroom met blaas en darm 'ontledigingsproblemen' bestaat er een absolute indicatie zo spoedig mogelijk, binnen enkele uren, te opereren.

Lees meer over hernia operatie techieken

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies
Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies voor een herniaoperatie

Endoscopisch opereren met de PTED techniek

Een hernia en een vernauwing van het foramen zijn verschillende aandoeningen. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze vaak verholpen kunnen worden door een Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (afgekort PTED).

 • In Rugkliniek Iprenburg wordt de PTED-techniek als enige gespecialiseerde kliniek in Nederland met grote regelmaat uitgevoerd.
 • De endoscopische operatie techniek die orthopedisch chirurg Iprenburg hanteert is geschikt voor het verwijderen van vrijwel alle hernia's en voor het verhelpen van een stenose van het foramen.

Bekijk deze film van een Canadese patiënt voor en vlak na de endoscopische hernia operatie

Ons Diagnoseformulier (of pijnformulier)

Om te beoordelen of een bezoek aan Rugkliniek Iprenburg zinvol is, kunt u het pijnformulier, inclusief het verslag van het MRI (niet ouder dan 6 maanden), invullen. Met behulp van het pijnformulier en een kopie van het MRI-verslag kunnen we bijna altijd een snelle voorlopige diagnose stellen en een behandelingsadvies onder voorbehoud geven. Ook kunnen we hiermee beoordelen of een bezoek aan Rugkliniek Iprenburg zinvol is.

 • Met behulp van het zogenaamde Pijnformulier en een kopie van het MRI-verslag (niet ouder dan 6 maanden) kunnen we bijna altijd een snelle diagnose stellen en een behandelingsadvies geven en hiermee beoordelen of een bezoek aan Rugkliniek Iprenburg voor een herniaoperatie zinvol is. Het behandelingsadvies is kosteloos.
 1. Voor overleg over een eventuele hernia operatie, vult u het Diagnoseformulier in;
 2. heeft u een korte vraag, dan kunt u die stellen via het contactformulier.

Houdt u er rekening mee dat zónder radiologisch verslag van de MRI (niet ouder dan 6 maanden) wij geen advies kunnen geven.

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies
Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies

Auteur: Menno Iprenburg

fotos van een verwijderde hernia

fotos van een verwijderde hernia
fotos van een verwijderde hernia
fotos van een verwijderde hernia
fotos van een verwijderde hernia
fotos van een verwijderde hernia
fotos van een verwijderde hernia

Hernia operatie technieken

Hernia operatie technieken

Er zijn verschillende manieren om een hernia te opereren. Er is door de jaren heen veel verbeterd.

Wel of niet opereren?

Wel of niet opereren?

Van elke vier mensen met een HNP genezen er drie zonder dat een operatie noodzakelijk is.

De endoscopische operatie

De endoscopische operatie

Vanuit uw zij maakt Iprenburg door een klein sneetje van acht mm een toegang voor de camera (endoscoop) naar de hernia.

Beoordeel ons op Independer

Tros Radar uitzendingen
Herniakliniek / Rugkliniek Iprenburg 9,1 van de 10 oordeel van 55 patienten - reviews.