085 210 3004

Wordt de PTED hernia operatie vergoed?

Het Zorginstituut heeft beoordeeld of percutane transforaminale endoscopische discectomie (PTED) vergoed kan worden uit de basisverzekering. Met een PTED-operatie kan een hernia in de rug worden verwijderd. De conclusie van het Zorginstituut is dat volwassenen met een hernia in de lage rug en aanhoudende beenklachten in aanmerking komen voor vergoeding van deze behandeling uit de basisverzekering. 

Deze vergoeding gaat in op 1 december 2020. De vergoeding geldt voorlopig alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die werkzaam zijn in 1 van de 4 ziekenhuizen die deelnamen aan ‘de PTED-studie’. De vergoeding geldt ook als de operatie wordt gedaan door chirurgen die werken in de Iprenburg Herniakliniek.

Lees meer over het oordeel van het Zorginstituut

Deze pagina geeft antwoord op de volgende vragen:

Waarom wordt de PTED hernia operatie vergoed?

Het Zorginstituut heeft beoordeeld of er nu voldoende bewijs is dat PTED minstens net zo goed is als de open microdiscectomie. In het standpunt heet dit ‘niet-inferieur’. In de periode van de voorwaardelijke toelating is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling met PTED, de zogenoemde PTED-studie. De resultaten van dit onderzoek hebben we gebruikt bij onze beoordeling. Het is aan de onderzoekers zelf om deze onderzoeksresultaten openbaar te maken. Daarnaast hebben we gekeken naar resultaten van andere onderzoeken en nationale en internationale richtlijnen.

Het Zorginstituut heeft PTED vergeleken met de standaardoperatie. Het ging daarbij om volwassen patiënten die na 10-12 weken nog steeds beenklachten hadden en niet eerder waren geopereerd aan een hernia op hetzelfde niveau in de rug. We hebben gekeken naar:

  • uitstralende beenpijn op de korte en lange termijn;
  • functioneren op de korte en lange termijn;
  • het aantal complicaties;
  • de kans op een heroperatie.

Conclusie Zorginstituut over vergoeding PTED

Op basis van het beschikbare bewijs is de conclusie dat PTED minstens net zo goed is als de standaardoperatie. Hiermee voldoet PTED aan de stand van de wetenschap en praktijk. Daarom adviseert het Zorginstituut aan de minister voor Medische Zorg en Sport om PTED voortaan uit de basisverzekering te vergoeden.

Wat kost een behandeling bij Iprenburg Herniakliniek precies?

  • De kosten van een consult van 45 minuten bedragen € 125.
  • De kosten van een PTED operatie op één niveau bedragen € 7900

De operatie wordt vanuit de basisverzekering vergoed maar zal niet volledig 100% zijn. Wat het percentage is, advies om te informeren bij de zorgverzekering.

Buitenlandse verzekeraars vergoeden altijd de kosten van een consult en operatie. Bepaalde arbeidsverzuim-verzekeraars vergoeden soms ook de operatie.

Kent u een financiële regeling voor een operatie?

Mocht uw zorgverzekeraar toch niet willen vergoeden? Wat dan? Helaas is het bij Iprenburg Herniakliniek niet mogelijk om de nota in termijnen te betalen. Wel kunt u eventueel contact opnemen met www.abcs.nl en een geldlening aanvragen die wordt afgestemd op uw persoonlijke omstandigheden.
(Iprenburg Herniakliniek heeft geen belangen in deze geldverstrekker)

Kon de testimonial niet laden