085 210 3004

Hoe gaat de opname en operatie in zijn werk?

31-300

Wanneer u geopereerd wordt bij Iprenburg Herniakliniek, vindt de operatie in dagbehandeling plaats. Dit betekent dat u meestal al binnen twee uur na de ingreep zonder pijn in uw been weer kunt bewegen, zonder pijn weer kunt lopen en weer naar huis kunt gaan.

Hieronder leest u kort wat er op de operatiedag allemaal gebeurt. We bespreken dit voorafgaand aan de operatie uiteraard in detail met u. Bovendien kunt u bij vragen altijd contact opnemen met onze kliniek.

Voor de operatie

Op de dag van uw operatie ontvangen wij u nuchter op het tijdstip dat een paar dagen eerder met u is besproken.

Ongeveer een uur voor de operatie wordt u voorbereid op de ingreep. Dit gebeurt op de verkoever; de ruimte waar u na de operatie ook rustig kunt bijkomen. Tijdens de voorbereiding wordt u nog even kort onderzocht en wordt uw bloeddruk gemeten. Ook worden de laatste details met u doorgenomen. U krijgt dan ook een rustgevend tabletje en er wordt een infuus in uw arm ingebracht. Met dit infuus geven we indien nodig extra pijnstilling (analgesie) en rustgevende medicijnen (sedatie). We begrijpen dat een operatie voor u best spannend is, dus besteden we volop tijd aan u.

Tijdens de operatie

De operatie zelf duurt zo’n 1,5 uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Wanneer u dat liever heeft mag u slapen, maar u blijft altijd wekbaar.

Gedurende de ingreep zal de anesthesioloog er voor zorgen dat u de operatie zo comfortabel mogelijk ervaart. Tijdens de ingreep bent u wakker en zijn uw benen niet verdoofd: u voelt daarom zelf wanneer met de instrumenten te dicht bij een zenuw gekomen zou worden. Dit komt gelukkig zelden voor, maar maakt dat deze techniek u juist extra veiligheid biedt. Door de toegepaste plaatselijke vorm van verdoven voelt u vrijwel geen pijn. Wel kunt u een lichte pijn in de bil voelen wanneer er tijdens de operatie een stukje botvlies van het bot wordt verwijderd. Dit duurt maar even en is heel normaal; u hoeft zich dus geen zorgen te maken. Onze chirurg zal tijdens de operatie ook vooraf aangeven dat deze lichte pijn kan ontstaan. Indien noodzakelijk kan de verdoving iets worden verhoogd, zodat de pijn snel afzwakt.

De door Iprenburg Herniakliniek toegepaste vorm van opereren is, in tegenstelling tot de traditionele operatie in een ziekenhuis, vrijwel niet belastend voor uw lichaam. Sterker nog, de meeste van onze patiënten zeggen na de ingreep dat ze een bezoek aan de tandarts erger vinden!

De chirurg verwijdert de hernia via een kleine sneetje (8 mm lang) in uw zij. Tijdens de operatie vertelt de chirurg voortdurend wat hij gaat doen en wat u kunt verwachten. U bent dus altijd goed op de hoogte. Meer over de ingreep leest u op de pagina De endoscopische operatie in beeld.

Na de operatie

Na de ingreep gaat u weer terug naar de verkoever waar u rustig kunt bijkomen. Uiteraard wordt u daar nauwkeurig in de gaten gehouden en staan we voortdurend voor u klaar. Ook krijgt u een kopje koffie of thee met broodjes geserveerd. Daarna komt de chirurg bij u langs. Hij bespreekt de operatie en doet een korte nacontrole. Als alles in orde is, dan wordt u met ontslag gestuurd. Dat betekent dat u onder begeleiding als bijrijder met de auto weer naar huis kunt. Het ontslagmoment is meestal zo’n twee uur na afloop van de operatie.

Uiteraard stopt onze nazorg hier niet. In de week na uw operatie wordt u gebeld om de voortgang van uw herstel met u te bespreken. Drie weken na uw operatie geeft u zelf per e-mail nog een update. Hierop reageren wij telefonisch of per e-mail. Ongeveer zes weken na de operatie vindt nog een afrondend telefoongesprek met onze anesthesioloog plaats. Overigens is de kliniek in geval van calamiteiten 24 uur per dag via ons algemene telefoonnummer bereikbaar. Mocht u onverhoopt klachten blijven ondervinden, dan bent u uiteraard van harte welkom bij Iprenburg Herniakliniek voor een nacontrole.

Klik hier voor een vrijblijvend behandeladvies

Kon de testimonial niet laden